Feest van herkenning

Vrijdag 17 juni 2016

Geslaagde Helen Keller dag voor de leerlingen van de Rafaëlschool was een feest van herkenning.

De leerlingen van de Rafaëlschool uit St. Michielsgestel hebben ook dit jaar weer een geweldige dag beleefd tijdens het jaarlijkse uitje. De HKS heeft met veel liefde de aanzet gegeven en Katja de Man heeft met haar team in de ‘Beukenhof’ in Oostelbeers voor de geweldige invulling van een heerlijke, ontspannen en leerzame dag gezorgd.

Na een reeks van zeer zonnige dagen stond deze dag er vooraf niet heel zonnig op. Mocht je de weermannen en vrouwen geloven. Maar wat in de computers staat, staat niet altijd in de sterren. En na 9 jaar op een rij kunnen we er nu gerust op vertrouwen dat ook de zon deze bijzondere kinderen met hun geweldige begeleiders in Oostelbeers goed gestemd is: niks geen wolken of regen, maar een stralende dag.

Het belooft weer een dag vol met bijzondere ervaringen te worden, waarin we worden ondergedompeld, sommigen letterlijk, in de vier elementen: water, lucht, vuur en aarde. Een dag die, zal blijken, een lach op ieders gezicht tevoorschijn tovert.

De educatieve excursie naar de ‘Beukenhof’ is niet alleen een dag met nieuwe ervaringen, maar ondertussen ook een dag van herkenning. Voor de kinderen begint het feest al met het tripje met de grote luxe bus, waarin zij met hun begeleiders naar de o zo mooie locatie worden gebracht. Hier aangekomen, komen de eerste glimlachjes al tevoorschijn. Dit is een bekende plek voor hen, en niet zomaar een plek, maar waar ze al eerder veel plezier hadden meegemaakt. Ze vinden bekende gezichten, de grote baard van Ton, en de omgeving is niet meer onbekend maar een fijne plek om te zijn. De herkenning straalt ervan af. Het geeft de kinderen plezier, maar ook rust en ontspanning. Uiteraard wordt hun komst gevierd met limonade en zalige, zelfgebakken taart en andere lekkernij. Even bijkomen van de reis.

Ton heet alle aanwezigen namens de Helen Keller Stichting van harte welkom. De HKS is erg blij iedereen weer te mogen ontvangen en vertelt dat de kids en de begeleiders worden overgelaten aan de goede en liefdevolle zorg van het team van Katja die iedereen de rest van de dag zal begeleiden in de wereld van de vier elementen. ‘Heel veel plezier iedereen’, aldus een enthousiaste Ton.

In groepjes verspreiden de kinderen zich over de grote tuin van de ‘Beukenhof’. Al snel blijkt dat er voor ieder  wat te doen is. Vanwege de verschillende syndromen die de kids hebben en de verschillende niveaus onderling is er een gevarieerd aanbod van activiteiten. De vier elementen, VUUR, WATER, LUCHT EN AARDE brengen de kinderen verschillende tactiele en zintuigelijke ervaringen.

Vuur

Vandaag staat er een echte Vuurman klaar. Deze vrolijke, kale jongeman staat klaar om het vuurspuwen van dichtbij te laten ervaren. Wanneer iedereen veilig naast elkaar op een rijtje zit begint het spektakel. Om deze warme dag nog wat warmer te maken, voelen we de warmte die vrij komt bij het vuurspuwen. Voor sommigen is het bijzonder om dit zo dichtbij te kunnen zien, voor anderen blijft vooral de het voelen van de warmte een bijzondere beleving.

Water

Oh wat zijn we blij met de badjes gevuld met water die zijn neergezet op een zeer mooi plekje aan de zijkant van de boerderij. Fruitbomen geven enige schaduw en gekleurde kleden liggen verspreid waarop gerust kan worden. Om van het water optimaal gebruik te kunnen maken, is er ook een verf activiteit opgesteld. Met de voetjes in een bak verf om vervolgens de mooiste afdrukken achter te laten op lange witte vellen die op het gras liggen. Mooie, kleurrijke kunstwerkjes worden hier gemaakt. Erg leuk om mee te nemen naar school, of naar huis. Heerlijk om daarna weer met de voetjes in een waterbadje te stappen.

Lucht

Een nieuwe attractie is het luchtkasteel. Springen of gewoon lekker zitten en meedeinen op het gespring van een ander. Vandaag kan het allemaal en is er genoeg ruimte om de tijd te nemen voor toch wel iets raars als een luchtkasteel.

Het succes-element van vorig jaar, de bladblazer, mag ook nu niet ontbreken. Hoe grappig is het om plotseling een vlaag lucht te voelen op je handen, gezicht en door je haar. Sommige  willen hier wel de hele dag blijven.

Aarde

Dieren zijn een groot onderdeel van dit element. En laten er gewoon twee paardjes zijn! Is voor het ene kind de bladblazer het hoogtepunt van de dag, voor anderen zijn de paardjes hun nieuwe beste vrienden. En hoe stoer zijn sommigen die na enige twijfel toch op een paardje durven te zitten, en een rondje maken door het weiland op die heerlijk zachte lieve rug van het paardje. Maar ‘gewoon’ aaien is voor de meesten al voldoende om met een grote lach op hun gezicht dit aarde element te omarmen.

Ook de oer geluiden van de aarde mogen niet ontbreken. Met trommels, een didgeridoo, verschillende van hout gemaakte instrumenten en koebellen kunnen de kids de geluiden voelen, en zelf produceren, onder begeleiding van de bezielende muziekman die ook de begeleiders aan het zingen krijgt. Zit erbij en geniet van deze bijzondere voorstelling.

Een ander, niet geheel onbelangrijk element, is de inwendige mens. En ook die wordt zeer goed verzorgd door Katja en haar keuken prinsen en prinsessen. Heerlijke soepen, rustiek brood, (vegetarische) quiches en natuurlijk: pannenkoeken! Voor volwassenen en kids is het een welkome lunch na alle activiteiten.

Wanneer we moe maar voldaan aan het uitbuiken zijn, kijken we om ons heen en zien genietende mensen. Een begeleider vertelt dat de kinderen er ontspannen bij zitten, en dat een jochie die bekend staat om zijn onrustigheid vandaag al zo weinig heeft geschreeuwd en een tevreden blik op zijn gezicht heeft. Andere begeleiders die zeggen dat na zo’n heerlijke dag iedereen er weer een tijdje tegen aan kan.

Voor de ontwikkeling van de kinderen blijkt een educatieve dag als deze ook zeer positief te zijn. Ze leren bijvoorbeeld op elkaar te wachten, samen te werken, zich enigszins flexibel op te stellen. De school heeft een vergelijkbare opzet ook doorgetrokken in het aanbod van de schoolactiviteiten en heeft het zelfs een naam gegeven: ‘Wielewaalen’.

We wensen iedereen alvast een hele mooie zomer met veel ‘gewielewaal’. Tot volgend jaar!

© Helen Keller Stichting 2018
Lid van de World Federation of the Deafblind (WFDB).

Onze website voldoet aan niveau AA van de Europese standaard EN 301 549 en de standaard WCAG 2.0 voor toegankelijkheid.

Bekijk alle inhoud via de sitemap.
disclaimer - privacy