30 november 2015

Expositie in Sint-Michielsgestel: doof én blind en tóch kunst maken

‘Doof én blind tegelijk. Voor veel mensen is het een schrikbeeld. In Nederland zijn er ongeveer 40.000 mensen die doofblind zijn. Sommigen zijn zo geboren, anderen overkomt het later in hun leven. In Sint-Michielsgestel is woensdagmiddag een expositie geopend met kunstwerken van vijftien doofblinden. Werk dat voor het grootste deel dus op de tast is gemaakt.

‘De Kunst van het Zien’ heet de expositie. De kunstenaars gingen aan de slag met een kleurrijke en gedetailleerde foto van een bloem. De meesten verwerkten de vormen en de kleuren van de bloemen in driedimensionale werken maar er zijn ook schilders bij.

Talent

Later gaat de tentoonstelling reizen door Nederland. Dat hoort bij de campagne ‘Oor en oog voor Talent’ waarmee een aantal Nederlandse organisaties aandacht vraagt voor doofblinden. Een groot deel van de doofblinden is in staat om zelfstandig te wonen maar heeft dan wel hulp en steun nodig. De tentoonstelling bij Partis in Sint-Michielsgestel is op poten gezet door Kentalis, een van de organisaties achter de landelijke campagne.

Jannet Steur heeft in haar leven van veel afscheid moeten nemen. Ze was al doof toen ze werd geboren maar later lieten ook haar ogen haar in de steek. Haar werk als zweminstructeur moest ze opgeven en later ook dingen als autorijden, snorfietsen en gewoon fietsen. ‘Veel verdriet, veel afscheid, veel rouwverwerking’, vat ze het samen.

Twee bekraste rondjes

Net als bij de andere kunstwerken hangt onder de bloem die zij maakte een bril. Wie die opzet, ziet de wereld ongeveer zoals Jannet die ziet en dat valt niet mee. Twee kleine bekraste rondjes bieden zicht op een wereld die vooral uit kleurvlakken lijkt te bestaan. Het is vreemd om je te realiseren dat Jannet haar kleurrijke en uitbundige bloem nooit heeft gezien.

Bron: Kentalis

© Helen Keller Stichting 2017
Lid van de World Federation of the Deafblind (WFDB).

Onze website voldoet aan niveau AA van de Europese standaard EN 301 549 en de standaard WCAG 2.0 voor toegankelijkheid.

Bekijk alle inhoud via de sitemap.