24 april 2017

Gehoorschade door windruis op de motor

Het voorjaar is begonnen. Voor veel motorliefhebbers dé tijd om er weer op uit te trekken. Waar ze vaak niet bij stilstaan is de blijvende gehoorschade die tijdens het rijden kan ontstaan. De oorzaak is verrassend genoeg niet het geluid van de motor zelf, maar het geluid van de wind dat continu langs de helm ruist.

De Koninklijke Motorrijders Vereniging (KNMV) maakt zich zorgen. Veel motorrijders zijn zich er niet van bewust dat windruis gehoorschade veroorzaakt. Na een ritje op de motor is er vaak niks te merken. Pas na verloop van tijd merk je de schade of de blijvende piep. En dan ben je te laat. Door oordoppen te dragen, demp je de ruis en zijn de oren beschermt.

Hogere snelheid eerder risico
Tijdens het motorrijden hoor je altijd een ruis ongeacht de snelheid. Wel is het zo dat hoe sneller men rijdt, hoe harder het geluid en daardoor eerder kans op gehoorschade. De gevarenzone is al snel bereikt. De ruis bij een snelheid van 100 kilometer per uur is te vergelijken met het geluid van een drilboor. Een motorrit van maximaal vijftien minuten is zonder risico’s. Als de motorrijder meer snelheid maakt, wordt de risicoloze tijd korter. De ruis tijdens een snelheid van 160 kilometer per uur is te vergelijken met het geluid van een helikopter van dichtbij. Deze snelheid kan maar negentig seconde zonder negatieve effecten op het gehoor worden gereden. Maatregelen nemen is dus echt een must.

Bewustwording
Arjan Everink vertelt, Hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV,: ‘Ik denk dat het probleem onderschat wordt maar dat het meer voorkomt dan wat we op het eerste moment zouden zeggen. Doordat het onbekend is, maar ook omdat je pas na een bepaalde periode het echt gaat merken.’ Dat ondervond Steven van der Lugt uit Amsterdam. Hij kampt al enkele jaren met de gevolgen van de windruis tijdens het motorrijden. ‘Ik hoor een piep, constant. In het begin had ik er last van. Ik dacht, wow, dit gaat niet meer weg. Na een maandje kwam het besef. Ik heb dit, ik moet hiermee leren omgaan. Ik merk het vooral als het echt stil is. Bijvoorbeeld als ik ga slapen. Gelukkig hoor ik verder nog goed.’ Meer bekendheid over de risico’s is een eerste stap naar bewustwording. Steven: ’Het dragen van oordoppen op festivals is veel in het nieuws geweest. Het is duidelijk geworden dat dat een probleem is. Bij motorrijden is dat niet het geval.’ Arjan heeft daar wel ideeën bij. ‘Op het moment dat je begint met rijlessen moet het een onderdeel zijn van het adviserende pakket wat je ontvangt. Dat zou veel beter kunnen in mijn beleving.’ Steven is het daar wel mee eens: ‘Ik heb er destijds niets over gehoord. Motorrijden is toch een stoer iets, er wordt niet graag toegegeven dat het slecht voor je kan zijn.’ Ondanks de piep in zijn oren laat Steven zich niet tegenhouden: ‘Het is gewoon zo leuk. Het is me tegengevallen dat het zo erg kan zijn, maar ik zou mijn motor niet willen missen.’

© Helen Keller Stichting 2018
Lid van de World Federation of the Deafblind (WFDB).

Onze website voldoet aan niveau AA van de Europese standaard EN 301 549 en de standaard WCAG 2.0 voor toegankelijkheid.

Bekijk alle inhoud via de sitemap.
disclaimer - privacy