29 juli 2015

Kentalis opent Museum voor Dovenonderwijs

Op 2 juli 2015 opende Kentalis haar deuren van het Museum voor Dovenonderwijs in Sint-Michielsgestel. Het museum is gevestigd in een kapel van het voormalig doveninstituut.

Het museum werd geopend naar aanleiding van het 225-jarig bestaan van het dovenonderwijs. In het museum is de geschiedenis te zien van het dovenonderwijs en de ontwikkeling van hoor hulpmiddelen. In de voormalig kapel is een volledig ingerichte klas te zien en liggen verschillende hoorapparaten van toen en nu tentoongesteld.

Conservator

Initiatiefnemer en conservator Piet Borneman is werkzaam geweest bij Kentalis en heeft in de loop der jaren kennis en materiaal verzameld. Hij heeft zich de afgelopen maanden ingezet om er een mooi museum van te maken. Elke ruimte is verdeeld in units. Borneman zegt hierover: ‘Elke unit vertelt als het ware een eigen verhaal. Mensen die doof zijn, vragen elkaar bij de eerste ontmoeting vaak: ‘Op welke school zat jij?’. Het antwoord leert hen namelijk veel, bijvoorbeeld: waar iemand vandaan komt en of hij of zij is opgegroeid met gebaren of gesproken taal.’

Grote veranderingen

Dove kinderen gaan tegenwoordig steeds vaker naar een reguliere school, ze krijgen dan op school extra ondersteuning als dat nodig is. Ook gaan veel dove kinderen naar een speciale school, die zijn er door heel Nederland. Vroeger was de situatie totaal anders. In 1790 richtte Henri Daniel Guyot in Groningen het eerste Instituut voor Doven op. Daarna kwamen er meer instituten. Dove kinderen woonden bijna altijd in een instituut, vaak ver van huis.

Openingstijden en praktisch

Het Museum voor Dovenonderwijs is vanaf 2 juli elke dinsdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur en andere dagen op afspraak. Op vrijdag is het museum open voor groepen tot 25 personen, op afspraak. De entreeprijs is vier euro per persoon. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden mailen naar museumdovenonderwijs@kentalis.nl Er worden vrijwilligers voor het museum gezocht, voor verschillende werkzaamheden.

© Helen Keller Stichting 2017
Lid van de World Federation of the Deafblind (WFDB).

Onze website voldoet aan niveau AA van de Europese standaard EN 301 549 en de standaard WCAG 2.0 voor toegankelijkheid.

Bekijk alle inhoud via de sitemap.