Feest in de bossen van Brabant

Zaterdag 27 mei 2017

Een educatieve excursie naar de Beukenhof? Trek de korte broek maar uit de kast. Eigenlijk hoef je je niet meer af te vragen wat voor een weer het zal worden, als je op deze dag richting Oirschot rijdt. Het wordt voorspelbaar, en dat is vrij bijzonder in ons land. Op een zonnige dag kunnen we al jaren rekenen. Ik wilde er daarom ook niet weer over beginnen, maar ik kan er niet omheen. Het is niet zomaar mooi weer op 27 mei 2017….het is tropisch!!! Deze speciale dag voor doofblinde bewoners, staat in het teken van de vier elementen van de aarde. Het is al zeer vroeg duidelijk dat het vandaag vooral om één element draait: de zon, de warmte, en met name hoe kunnen we dit element vandaag trotseren?

Er is nog iets speciaals aan vandaag. Voor het eerst wordt deze dag voor de bewoners van de Wooncaré D uit Sint Michielsgestel georganiseerd. Ontzettend leuk om hen te ontmoeten in de Beukenhof. Misschien is het dit jaar de laatste keer op deze mooie locatie. Maar Katja kennende zal ze zeker een nieuwe bestemming vinden.  Maar voor nu geniet iedereen van de geweldige sfeer in en om de boerderij, waar zich ook een B&B bevindt.

Bij aankomst is het team van Katja in de keuken volop bezig met heerlijke verfrissende welkomstdrankjes, en lekkere zelfgemaakte taart. Taart met rabarber! De eerste zintuigen worden al verwend.

Het is nog geen 10:30 uur, maar de zon zindert al over het platteland. De grote tafels onder de parasols zijn bij aankomst voor de jongeren en hun begeleiders de favoriete plek om even bij te komen van de reis. Ton verwelkomt iedereen en Katja vertelt over de activiteiten die te vinden zijn in en om de boerderij. Kleurrijke kleden markeren de plaatsen waar de verschillende elementen worden ervaren.

Knalblauwe waterbadjes worden al snel gevuld met de voeten van de vrolijke gasten en hun begeleiders. Wat een zalige afkoeling. Maar niet alleen koud water is te voelen, ook badjes gevuld met ‘heksen water’ en zelfs warm water. Dat was niet helemaal de bedoeling snel weer met de voeten in het koude water. Al rustig zittend met de afgekoelde voeten onder de bomen in de tuin, worden er kikkers gespot in de vijver. Een paartje die het samen ook erg gezellig hebben, kwaken.

Dat het grote luchtkasteel altijd een dankbare activiteit is tijdens de tocht langs de elementen, zelfs in warme tijden, blijkt wanneer de mannen van de groep hier een uitstekende hangplek hebben gevonden. Springen? Nee, daar is het echt te warm voor: uitgestrekt liggen op het grote springkussen, een beetje mee deinen op de bewegende matras, en genieten van het koude water dat over het kussen wordt gespoeld. Ook dat is ervaren van de elementen.

De vuurman was druk bezig met pannenkoeken bakken. En Patrick probeerde met ons zijn trommels de aarde te laten trillen.

Katja zal Katja niet zijn, als ze er niet alles aan doet om het deze bijzondere gasten naar hun zin te maken. Van de vier elementen is vandaag weer volop genoten.

© Helen Keller Stichting 2018
Lid van de World Federation of the Deafblind (WFDB).

Onze website voldoet aan niveau AA van de Europese standaard EN 301 549 en de standaard WCAG 2.0 voor toegankelijkheid.

Bekijk alle inhoud via de sitemap.
disclaimer - privacy