Lezing Tolkcontact

Zaterdag 11 maart 2017

Hans: één goede middag.
Ons aller vriend Frans Punselie is op zaterdag 25 februari overleden. Frans  kwam altijd trouw naar alle bijeenkomsten. Hij heeft vaak prijzen gewonnen met Mens erger je niet en ook met een quiz. We konden hem niet anders dan complimenteren.  Want tv en krant kon hij niet lezen of horen. Toch won hij bijna altijd een prijs.

Ik verzoek jullie te gaan staan om 1 minuut stilte te houden voor Frans. Dank jullie wel. Jullie mogen weer plaatsnemen.

Verschillende mensen, Hans Dirksen, Ton, Emine, Bep en Mieke kenden Frans van school. Arie-Jan van Amerongen vertellen prachtige memorandum. Joke had Frans nog een speciale kaart gestuurd naar hem in braille zodat hij hem zelf kon lezen. Hij was daar er heel erg blij mee.
‘s-Middags rond 14:00 is de lezing over de tolkvoorziening door Martijn Kamphuis van Tolkcontact.

Ik ben Martijn en ik werk bij Tolkcontact. Ik ben zelf doof. Ik zie al gelijk een vinger – wat is je naamgebaar? Mijn naamgebaar is met de M, ik heb allemaal krulletjes, dus dan schuin naar beneden met de M.

Tolkcontact is een klein bedrijfje waar we met 4 mensen werken. Samen zitten we op één kamer te typen en te bellen en te mailen. Tolkcontact is een digitaal administratiekantoor.

Martijn vertelde over de tolkvoorzieningen voor doofblinden. Er kwamen zoveel vragen en discussies, die ik niet allemaal in de HKS-Expresse kan plaatsen. Je kan met vragen per mail bij tolkcontact  te recht. Hun mailadres is: contact@tolkcontact.nl of telefonisch 030-304 00 38.

Extra tolkuren aanvragen is zeer moeilijk. Je moet alles uitgebreid specifiëren. Voorbeeld: je gaat op vakantie en je hebt extra tolkuren nodig. Doofblinden hebben recht op die vakantie met een tolk. Dus moet er gewoon meer uren gegeven worden.

Martijn: Soms is het dat we zeggen je hebt nu wel genoeg uren in het systeem staan wacht nog even met die aanvraag. Als blijkt dat uit het programma van een vakantie toch meer uren nodig zijn en omdat je uren bijna op zijn, dan kun je bij ons altijd meer uren aanvragen.

Martijn: Tot slot wil ik HKS heel graag uitnodigen voor een gesprek bij ons op kantoor om meer tips te  geven. Daarvoor zijn jullie van harte welkom zodat we samen aan tafel alles kunnen bespreken. We bemiddelen en voeren de WMO uit namens de VNG. De VNG heeft ons de uitvoering toebedeeld. Jullie moeten onthouden wij zijn gehouden aan regels die ons worden opgedragen.

Tijdens onze uitnodiging willen we meer kennis krijgen over doofblindheid. Dat is altijd welkom. Staan we heel hard voor open.

Ton: bedankt voor je hoe zal ik het zeggen je verhaal. Bedankt en tot ziens.

Joke staat hier met een bakje met ILY-handjes. Martin: hartstikke leuk die neem ik mee naar kantoor. Om de kamer mee op te vrolijken. Martijn laat het handje aan Hans zien, die inmiddels ook op het podium staat.

Hans sluit af en wens iedereen een goede thuisreis. Volgende maand gaan we wandelen

 

© Helen Keller Stichting 2018
Lid van de World Federation of the Deafblind (WFDB).

Onze website voldoet aan niveau AA van de Europese standaard EN 301 549 en de standaard WCAG 2.0 voor toegankelijkheid.

Bekijk alle inhoud via de sitemap.
disclaimer - privacy